Bokreisen, episode to

Avslag nummer tre var en realitet. Ikke at jeg var overrasket, det var allerede langt på vei akseptert. Ja, jeg fyrte meg litt opp over den håpløse tilbakemeldingen fra Capitana, og ja jeg sendte en sinna e-post. Men så var jeg ferdig med det. Jeg skjønner at de har mye å gjøre, og det er ikke så mye jeg får gjort med store forlags dårlige rutiner. Det jeg kan gjøre noe med er å lære av mine egne feilsteg.

Så, hva lærte jeg av tilbakemeldingen fra Capitana? Jo. Dersom jeg skal ha en bok som heter Elliots engler: Sofienbergmysteriet, så må jeg endre denne oversendelsesteksten: Elliots engler: Sofienbergmysteriet er første bok om Elliot, bestefaren, og hans litt usannsynlige venner på Sofienberg eldresenter som sammen løser krimgåter. Jeg kan jo, nå som sinnatåka har lettet, og i etterpåklokskapens uendelige visdom, se at en person som sorterer manus kan gjøre en antagelse om at det er en barnebok. Selv om antagelser er moren til alle feilgrep. (Blir veldig tamt på norsk; assumption is the mother of all fuck***)

Men jeg fikk i alle fall en god historie, mye verdi i det også. Og hvem vet. En dag kanskje Capitana angrer på at de aldri leste den barneboken som ikke var en barnebok.

Jeg hadde bestemt meg for at dersom jeg ikke fikk tilslag fra noen av de tre forlagene skulle jeg gi ut på eget forlag, såkalt selvpublisering. Og jeg gledet meg til å komme i gang med prosessen. Det innebærer at jeg står for alt selv. Alt fra manusgjennomgang, redaktørtjenester, illustrasjoner, omslagsdesign, språkvask, bokbrekking, trykking, markedsføring osv. Den åpenbare bakdelen er at det er mye jobb og mye penger som må legges inn i det for å få en bok på beina. Men det er, sånn jeg ser det, to store fordeler utover at det er en spennende prosess i seg selv.

  1. Jeg eier alle rettighetene og har full kontroll over mitt eget åndsverk.
  2. Jeg sitter igjen med mye mer pr. solgte bok enn dersom den er publisert av et stort forlag.

Hos forlag kan man forvente seg 15-20% av salgspris i royalty pr. solgte bok. Dvs. at dersom boken koster 200 kroner vil jeg sitte igjen med 30 til 40 kroner pr.  bok. For de som lurer: Ja jeg brukte kalkulator for å finne ut av det, det er ferie, det er lov å være lat! Men det er viktig å huske at det er rene penger inn, da har forlaget tatt alt det som jeg nå må gjøre og den kostnaden det er. Jeg må selge en god del bøker for å bikke over på sorte tall.

Tilbake til reisen:

Jeg hadde over tid, også før den siste tilbakemeldingen, forhørt meg om gode redaktører på ulike fora. Jeg er også så heldig at jeg jobber på samme sted som en publisert forfatter som har gitt ut mange bøker, og som har erfaring med den redaktøren jeg til slutt havnet ned på.  Han ga meg noen gode tips, både før og ikke minst etter😊 Takk Ørjan. Jeg anbefaler å lese noe av ham: (https://www.goodreads.com/author/show/8474273._rjan_Nordhus_Karlsson?from_search=true)

Det har kommet en ny tjeneste (litt usikker på hvor ny den egentlig er, men for meg er den ny) som heter Boldbooks. På boldbooks.no gis indieforfattere tilgang på alle de verktøyene som må til for å realisere bokdrømmen. Dette hørtes veldig ut som plug for Boldbooks, det er det ikke. Ingen sponsorer her nei..

Jeg kommer til å være åpen med hvor mye ting koster, så fremt det ikke er forhold som kan påvirke konkurransen hos andre. Jeg vil ikke si konkret hva slags pris redaktøren har gitt meg, men heller ca. priser basert på allerede oppgitte satser. (som kan finnes på www.boldbooks.no, seriøst må snart få noe igjen for dette!)

Jeg må snart gi meg, dette innlegget er allerede langt. Men jeg engasjerte en redaktør, noe som kostet ca. 10 000 kroner. Jeg hadde en måned på meg før hun var ledig, så jeg skrev revisjon nummer vet ikke, mange, som jeg sendte over i juni i år. Hun har hele tiden vært tydelig på at hun kunne oppleves krevende. Jeg, tøff i trynet som jeg er, sa at hun skulle grav så dypt i sin kritiske brønn som hun klarte, hellig overbevist om at det ikke kunne være så galt. Har tross alt jobbet med dette i mange år.. Hvor feil kunne jeg tok?

For å si det sånn: Akkurat nå. Og da mener jeg virkelig akkurat nå, sitter jeg og jobber så det virtuelle blekket spruter med outline for nye Elliots engler. Ja så ille er det at jeg må skrive en ny bok. Mer om dette neste gang.

For å ha en grunn til å komme tilbake neste gang skal dere også, før noen andre, før redaktøren, få lese outlineteksten til den aller første scenen i (nye) Elliots engler.

Fortsatt god sommer!

Reklame

4 kommentarer om “Bokreisen, episode to

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s